top of page

De kersenboomgaard

Inmiddels zijn de oudste kersenbomen alweer 7 jaar. De boomgaard is ondertussen in volle productie. Dat betekent dat elke boom jaarlijks 8-10 kilo kersen kan produceren. De hoofdrassen op het bedrijf zijn: Burlat, Merchant, Grace Star, Kordia, Karina en Regina. Het kersenseizoen duurt ongeveer 8 weken. Elk ras heeft zijn eigen rijpheids periode zo is het ene ras bijvoorbeeld rijp in juni en een ander ras pas rijp in augustus. Zo kunnen we zeven weken lang elke dag kersen aanbieden. Naast de hoofdrassen zijn er ook nog andere rassen aangeplant o.a. voor de bestuiving. Veel rassen hebben namelijk een ander ras nodig om vruchten te kunnen geven. Wat nog meer nodig is voor een goede bestuiving is het weer (zon, weinig wind, temperatuur boven de 12 graden) en de bijen en de hommels. 

 

De Zeeuwse klei (rijk aan vele voedingselementen) is uitermate geschikt voor de teelt van kersen. De vele zonuren in Zeeland dragen bij aan een zoete smaak. Want hoe meer zon des te meer suiker de kersen aanmaken. 

 

De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door Maarten. Tijdens het oogstseizoen helpen er dagelijks scholieren mee om de kersen te plukken en te sorteren.

 

In het voorjaar word de overkapping boven de bomen gesloten. In de winter ligt de overkapping opgerold boven de rijen zodat de wind geen schade kan geven aan het systeem. 

bottom of page